Dragon és két szál ROSA

Úton van a SpaceX teherűrhajója a Nemzetközi Űrállomáshoz, rajta a szokásos ellátmánnyal, kísérleti eszközökkel és két új típusú kitekerhető napelemtáblával.

A Dragon útja a floridai Kennedy Űrközpont 39A indítóhelyén kezdődött június 3-án, magyar idő szerint 19:29-kor. A mostani a SpaceX vállalat 22. teherűrhajós repülése (CRS-22) a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS) a NASA megbízásából. A cég idén 17. alkalommal indított Falcon-9 rakétát Floridából, de közülük ez az első olyan, amelyik gyári új első fokozattal (B1067) van felszerelve. (A most visszatért fokozatot októberben a következő emberes Crew Dragon indításhoz szeretnék újból felhasználni.)

Ritka alkalom manapság, hogy egy vadonatúj, nem újra hasznosított Falcon-9 rakéta közeledik a floridai startálláshoz. Sőt maga az orrára helyezett Dragon teherűrhajó is új gyártmány, a modernizált generáció második képviselője. Az új Dragon-2 típus tavaly decemberben mutatkozott be. Megnövelt teherszállító kapacitás és űrben töltött idő, valamint az automatikus dokkolás képessége jellemzi, és 3 helyett akár 5 alkalommal is repülhet a Földre visszatérő része. (Kép: SpaceX)

A teherűrhajó két napig tartó repülés után érkezik majd meg az ISS-hez, ahová több mint 3,3 tonna tömegű rakományt visz. A SpaceX számára az az eddigi rekord, ami a teherszállítmány össztömegét illeti. Ebből a legnagyobb tételt (1380 kg) az a két kitekerhető napelemtábla teszi ki, amelyek a külső (nem hermetizált) raktérben utaznak. A Roll-Out Solar Arrays (ROSA) technológiájáról nemrég részletesen írtunk. A cél, hogy az ISS energiaellátó rendszerét felkészítsék az akár 2030-ig meghosszabbított működésre. Korábban emiatt újakra cserélték az űrállomás akkumulátorait is.

Az ISS-re szánt két ROSA (vagyis iROSA) a teherűrhajó alsó részén, henger alakban összetekerve várta az indítást. Az ISS-re való megérkezésük után robotkarral helyezik át ezeket az űrállomásra. (Kép: SpaceX)

A tervek szerint június 17-én és 20-án Shane Kimbrough és Thomas Pesquet két űrséta alkalmával helyezik majd el a tartókat, ahonnan a napelemek „kitekerednek” majd az ISS egy meglevő napelemtáblapárja fölé. A megszokott harmonikaszerű kinyitás helyett tehát most úgy bomlanak ki a napelemek, mintha egy felcsavart szőnyeget terítenének ki. Az új technológiával készült napelemek hatásfoka is jobb, mint az ISS két évtizedes régebbi tábláié: bár felületük mintegy fele akkora, nagyjából ugyanolyan teljesítményre képesek, mint a régiek. Az ISS eredeti napelemtáblái 4 párban, 2000-ben, 2006-ban, 2007-ben és 2009-ben kerültek fel egy-egy amerikai űrrepülőgépes küldetés során. Ezek továbbra is ott maradnak, de közülük 3 párt részben befednek az új iROSA táblákkal. Ezek közül jut most fel az első pár. A továbbiakat is Dragon teherűrhajókkal szeretnék felszállítani, 2022-ben és 2023-ban.

A Dragon CRS-22 rakományának következő legnagyobb tételét a tudományos berendezések és kísérleti minták jelentik, 920 kg tömegben. Az összesen 37 kísérletben egyebek mellett biológiai vizsgálatok találhatók. Vizsgálnak majd a mostoha körülményeknek tudvalevőleg igen jól ellenállni képes medveállatkákat, továbbá kutatják állatok (fiatal tintahalak) és a számukra hasznos mikrobák (a velük szimbiózisban élő baktériumok) kölcsönhatását. De repül olyan kísérlet is, amelyben a gyapotnövények gyökerének fejlődését figyelik súlytalanságban, hogy az eredmények alapján a szárazságnak és a betegségeknek jobban ellenálló fajtákat fejleszthessenek ki. Az űrállomásra szánt szolgálati berendezések (345 kg) mellett a személyzet ellátására is érkezik csomag, hasonló tömegben (341 kg). A Dragon rakományát számítógépes részegységek és az űrsétákhoz szükséges eszközök teszik teljessé.

A NASA ELaNa (Educational Launch of Nanosatellites) programjának 36. repülése alkalmával egy oktatási célú amerikai nanoműhold (CubeSat) is utazik a Dragonnal, egy brit társával együtt. Ezek később kerülnek önálló pályára.

forrás: űrvilág.hu