Egy plusz három kínai műhold

Egy kereskedelmi földmegfigyelő hold mellett három apró CubeSat utazott a Hosszú Menetelés-2D rakétán.

A start április 11-én, magyar idő szerint 5:06-kor történt Tajjüanból (Taiyuan), Kína északi részéről.

(Kép: Xinhua / Zheng Taotao)

A fő hasznos teher a nevét a kínai fővárosról, Pekingről kapó Beijing-3 volt. Ez egy akár fél méteres felszíni felbontású képek készítésére alkalmas földmegfigyelő műhold. Üzemeltetői a pekingi székhelyű Twenty First Century Aerospace Technology (21AT), valamint a DFH Satellite Company (DFHSat). Az utóbbi vállalatnál épült a jelenleg pályán levő kínai műholdak mintegy harmada. Bár a műhold nevében a 3-as szám szerepel, ez csalóka, hiszen az alacsony pályás konstellációnak ez már az ötödik tagja. A Beijing-1 (más jelöléssel China-DMC+4) mikroműhold még 2005-ben indult. A DMC a Disaster Monitoring Constellation rövidítése, egy brit kezdeményezéssel létrejött katasztrófa-megfigyelő műholdrendszerre utalva. Aztán Beijing-2 néven 2015-ben, egy indiai PSLV rakétával egyszerre három azonos felszereltségű műhold állt pályára. (Hogy még zavarosabb legyen a kép, a triót akkori cikkünkben DMC-3 jelöléssel találják meg.)

A három Beijing-2 (DMC-3) műhold 2015-ös indításuk előtt. (Kép: SSTL)

Míg a Beijing sorozat előző tagjait a brit Surrey Satellite Technology Ltd. (SSTL) építette, a most felbocsátott Beijing-3 már kínai gyártmány, a DFHSat készítette. Képeit többek közt térképezési, erőforrás-kutatási, mezőgazdasági, környezetvédelmi, településtervezési célokra hasznosítják majd.

A rakéta orrburkolata alatt a másodlagos hasznos teher három CubeSat volt. A Hajsze-2 (Haisi-2) a DFHSat cég és a Hsziamen Egyetem (Xiamen University) együttműködésében készült, szintén földmegfigyelési céllal, elsősorban a vizek tanulmányozására. A Vangvang-1 (Wangwang-1) kisbolygók optikai csillagászati megfigyeléseit végzi. Végül a Tiencsien-1 tesztműholdon (Tianjian Space Test-1) technológiai kísérletek repülnek.

forrás: űrvilág.hu