Előadás Tóalmáson

Július 16-án, pénteken, egyesületünk három tagja (Világos Blanka, Fodor Balázs, Füstös Gábor) a diabéteszes gyerekeknek Tóalmáson megrendezett Szurikáta gyerektáborba látogatott a szervezők meghívására a táborozók egyik esti programjának vendégeként. Blanka egy előadással készült a gyerekeknek, melyben a csillagokról, méreteikről és életükről mesélt – a csapat rendkívül aktív volt, záporoztak a kérdések, így végül egyórásra nyúlt az előadás, de nem lankadt a figyelem. Végül a gyerekek sokat tanulhattak nem csupán a Napról, de még a hatalmas tömegű neutroncsillagokról és fekete lyukakról is.

Az este fénypontja a távcsöves bemutató lett volna, azonban ezt a tornyosuló felhők jóformán ellehetetlenítették. Mégis meg tudtuk mutatni az általunk vitt 25 cm átmérőjű távcsövet, annak működését, valamint belenézve a közeli templom csúcsát és a naplemente fényében ragyogó, rózsaszínes felhőket több mint ötvenszeres nagyításban. Valamivel később kissé szétváltak a felhők, így fátyolfelhőkön keresztül meg tudtuk nézni a félholdat, a rajta csodálatos árnyékokat vető hegyekkel és mély kráterekkel.

Összességében nagyon jól sikerült a program. A borult idő ellenére a gyerekek is jól érezték magukat, a szervezők is elégedettek voltak, és tagtársaink is kellemes élményekkel indultak haza.