Gyors reagálású start

Az Amerikai Űrhaderő Odyssey nevű titkos műholdját indította egy repülőgépről a Pegasus-XL rakéta.

A Northrop Grumman hordozóeszközét a kaliforniai Vandenberg Légitámaszpontról felszállt Stargazer L-1011 repülőgép vitte magával, amely a rakétát a Csendes-óceán fölé juttatta, és a kaliforniai partoktól mintegy 250 km-re, közel 12 km-es magasságban, június 13-án, magyar idő szerint 10:11-kor engedte el. A Pegasus-XL hasznos terhe az Amerikai Űrhaderő (U.S. Space Force) TacRL-2 (Tactically Responsive Launch-2) küldetése keretében indított Odyssey űrbeli felderítő műhold volt.

A hordozó repülőgép, a hasán a Pegasus rakétával a Vandenberg Légitámaszponton, egy hosszú expozíciós idejű éjszakai felvételen. (Kép: U.S. Space Force / Northrop Grumman)

A titkos felszereltségű katonai műhold alacsony, közel poláris napszinkron pályára került. A küldetés neve az Űrhaderő programjának része, amelyben azt próbálják ki, hogy milyen módon és mennyire tudják lerövidíteni a műholdak tervezéséhez, megépítéséhez és pályára állításához szükséges időt. Ez olyan esetekben lehet fontos, amikor gyorsan kell reagálni egy-egy eseményre. A projektet az SMC (Space and Missile Systems Center) Space Safari nevű titkos egység koordinálta. A műholdat, amely a Utahi Állami Egyetem közreműködésével készült, a Légierő kísérleti kutatóegysége (Air Force Research Laboratory) építette és irányítja. Az egész folyamat kevesebb mint egy évet (11 hónapot) vett igénybe, miközben a hasonló projektek futamideje a kezdetektől a pályára állításig általában 2–5 évig szokott tartani. A másik cél annak a kipróbálása volt, hogy magának a műholdindításnak az előkészítését végre tudják-e hajtani a megrendelés beérkezésétől számított 3 héten belül. Az Űrhaderő parancsnoka, Jay Raymond tábornok a sikeres startot követő harcias nyilatkozatában azt sem felejtette el megemlíteni, hogy a „stratégiai versenytársaik” számára ez egy világos üzenet: az amerikaiak nem engedik át nekik a világűrt.

Ez volt a szilárd hajtóanyagú, levegőből indítható Pegasus rakéta variánsainak 45 startja. Eddig több mint 90 műholdat helyeztek velük alacsony pályákra, öt indítási helyszínről. Legutóbb 2019 októberében Floridából használták.

forrás: űrvilág.hu