GYORSHÍR: Úton az első kínai űrállomás-személyzet

Magyar idő szerint ma hajnalban startolt a Sencsou-12, fedélzetén három kínai űrhajóssal.

Június 17-én, magyar idő szerint 3:22-kor Csiucsüanból (Jiuquan) startolt az a Hosszú Menetelés-2F rakéta, mely az épülő kínai Tienkung (Tiangong) űrállomás első moduljához repíti az űrhajósokat. A Tienho (Tianhe) modulhoz tartó Sencsou-12 (Shenzhou-12) személyzetének névsorát az indítást megelőző napon jelentették be: Nie Hajseng (Nie Haisheng) parancsnok, Liu Poming (Liu Boming) és Tang Hungpo (Tang Hongbo).

A Sencsou-12 űrhajósai, balról jobbra Nie Hajseng, Liu Poming és Tang Hungpo. (Kép: Xinhua / Xu Bu)

Közülük a parancsnok a legtapasztaltabb, korábban már két alkalommal repült (Sencsou-6 és -10, 2005 és 2013). Liunak ez a második űrutazása, először a Sencsou-7-tel repült 2008-ban. Tang újonc, a második kínai űrhajósosztály tagja, kiképzését 2010-ben kezdte.

A megközelítésre és a dokkolásra előzetesen mindössze négy keringést, azaz 6 órát szántak (lásd az Tiencsou-12 startelőkészületeit és az irányító, navigációs és vezérlő GNC rendszert bemutató korábbi cikkünket).

A három tajkonauta feladata lesz kicsomagolni az űrállomásmodulba bemálházott eszközöket és ellátmányt, kipakolni a már fent lévő Tiencsou-2 (Tianzhou-2) teherűrhajó rakományának egy részét, kipróbálni a modul „alsó” részén elhelyezett robotkart, űrsétákat végezni tapasztalatszerzés céljából. Ezen túl, természetesen folyamatos orvosbiológiai vizsgálatokat fognak végezni saját magukon és egymáson, és a napi (valószínűleg akár 2 órányi) testedzés sem maradhat el.

A Sencsou-12 személyzete a tervek szerint szeptemberben tér vissza a Földre. Ezt követően indul a következő teherűrhajó (Tiencsou-3), majd októberben a Sencsou-13 személyszállító űrhajó. Ez utóbbi fedélzetén valószínűleg már egy hölgy is utazik, és ez lesz az első kínai személyzet, mely megpróbálja a 6 hónapos űrbeli tartózkodást. A Sencsou-13 személyzetével kapcsolatban támpontot jelenthet a mostani Sencsou-12 tartalék űrhajósainak listája. Ha követik a hagyományokat, ők fognak majd a következő űrhajóval utazni. A névsor Csaj Csekang (Zhai Zhigang), Vang Japing (Wang Yaping) és Je Kuangfu (Ye Guangfu).

Korábban az űrhajó startállásba tolásáról itt írtunk, míg a személyzet összetételével kapcsolatos találgatásokat itt ismertettük.

forrás: űrvilág.hu