Hamis fosszíliák hátráltathatják a földönkívüli élet keresését

Kémiai folyamatok során kialakuló, fosszíliákra emlékeztető formák téveszthetik meg az ősi marsi élet nyomai után kutató felfedezőket egy új tanulmány eredményei szerint. A marsi kőzetekben számos olyan, nem biológiai eredetű üledékre bukkanhatunk, amelyek nagyon hasonlíthatnak a valóban élőlények által hátrahagyott nyomokra. A hamis fosszíliák és az ősi marsi élet nyomainak megkülönböztetése kulcsfontosságú a jelenleg futó és a jövőben tervezett kutatások szempontjából is.

A NASA Perseverance marsjárója, mely 2021. február 18-án landolt a vörös bolygón, egyik fő feladata pedig a potenciális, mikrobiális ősi marsi életnyomok felkutatása. (Forrás: NASA/JPL-Caltech/MSSS)

Az Edinburgh és Oxford egyetemek asztrobiológiával foglalkozó kutatói olyan ismert folyamatokat vizsgáltak, melyek az élet nyomaihoz hasonló mintázatokat hozhatnak létre a marsi kőzetekben. Több tucatot tudtak azonosítani, amik a Marson valaha létezhetett, egyszerű mikroszkopikus élőlények alkotta szerkezetekre hasonló nyomokat hozhatnak létre – valószínűleg pedig még több létezhet, amiket nem is ismerünk még. Az élethez hasonló egyedeken kívül ilyen módon olyan üledékek is létrejöhetnek, amik baktérium sejtekre és szén-alapú molekulákra hasonlítanak.

Kémiai reakciók során kialakult, fosszíliákra emlékeztető üledékek mikroszkópos képe. (Forrás: Julie Cosmidis)

Dr. Julie Cosmidis (University of Oxford) kutató elmondása szerint a múltban már előfordult, hogy hasonló ,,életet utánzó” folyamatok megvicceltek minket. Sok esetben ősi földi kőzetekben, sőt még marsi meteoritokon is olyan fosszilis mikrobákat véltek felfedezni, amikről alaposabb kivizsgálás után kiderült, hogy nem biológiai eredetűek. A tanulmány eredményei arra hívják fel a figyelmet, hogy több figyelmet kell még szentelnünk a Marson zajló hasonló folyamatokra, így elkerülve, hogy újra és újra ugyanazokba a hibákba essünk.

Mivel az élet nyomait ilyen hűen tudják nem biológiai eredetű folyamatok utánozni, a kutatócsoport szerint bármilyen marsi fosszília felfedezése várhatóan roppant bizonytalan lesz. Nagyobb volumenű interdiszciplináris kutatásra hívják fel a kutatói társadalmat, hogy minél többet derítsünk ki a hamis marsi fosszíliákról. Ez nem csupán a marsi, hanem potenciálisan más naprendszerbeli égitesten talált élet kereséséhez is fontos lenne.

A híres marsi baktérium-jelölt, amit 1996-ban találtak az ALH84001 jelű marsi meteoriton. Idővel a tudományos társadalom arra jutott, hogy nem biológiai eredetű folyamatokkal is magyarázható a képződmény, de a felfedezés így is új lendületet adott az asztrobiológia területének kialakulásához. (Forrás: NASA)

Dr. Sean McMahon asztrobiológus kutató szerint valamelyik marsjáró előbb vagy utóbb, de biztosan fosszíliára emlékeztető képződményre fog bukkanni; ezért is elengedhetetlen, hogy a kémiai és biológiai folyamatok alkotta szerkezeteket és vegyületeket magabiztosan meg tudjuk különböztetni. Minden egyes fosszíliatípusra jut legalább egy nem biológiai eredetű folyamat, ami roppant hasonló dolgokat alakít ki, így kétségkívül fontos minél jobban megértenünk ezeket.

Forrás: csillagászat.hu