I. Sülysápi Csillagfény Fesztivál

11733863_1435767253230069_166497782_oAz ENSZ és az UNESCO a 2015-ös évet a Fény Nemzetközi Évének nyilvánította. 2015 így a kozmikus fény éve is egyben.
A fény, a napfény az emberiség egyik legfontosabb éltetője. Ebből az alkalomból egy fesztivál jellegű “bulit” igyekeztek összehozni a szervezők július 11-én a Tápiómenti Bemutató Csillagvizsgálóban.

A programok 13 órakor kezdődtek a csillagvizsgáló teraszán kialakított színpadon. Egymást követték a modern tánccsoportok energikus bemutatói. A legnagyobb sikere egy bűvész műsornak és egy akrobatikus rúdtánc bemutatónak volt.

P1350651

Rúdtánc bemutató

P1350681

A bűvész és a rúdtáncos hölgy közös produkciója

A gyerekeket is több érdekes programmal igyekeztünk szórakoztatni az udvaron. Legnagyobb sikere talán az ugrálóvárnak volt. De volt itt arcfestés, rendőrségi bemutató, agyagedény készítés stb.

Csillagászati szempontból nappal a Napot mutattuk be, melyen szerencsénkre 3 db folt volt látható, a kupolából pedig a nappali égen a Vénusz bolygóban gyönyörködhettek a látogatók.

Sötétedéstől kezdetét vette a discó, melyet két lemezlovas varázsolt éjszakai szabadtéri bulivá.

Sötétedéstől természetesen a csillagvizsgáló is teljes üzemre kapcsolt. A derült égen nagyon szépen, tisztán látszó Szaturnusz hosszú sorokat alakított ki a kíváncsi érdeklődőkből. A sötétedés teljes beálltától a mélyég objektumok lettek a főszereplők a kupolában, miközben az udvaron “tombolt” a buli. A vendégek a legfinomabb itókák mellett nagyon finom ételek közt is válogathattak. Nagy sikere volt a főtt kukoricának is. A délután folyamán több alkalommal is tombola sorsolás volt értékes nyereményekkel.

A vendégek létszáma valójában csak becsülhető. 12 éven alul nem kértünk belépőt. A jegyet váltók száma közel 300 fő volt, de ez nem tükrözi a valóban megjelentek számát. Egy-egy fellépővel 2-3 kísérő érkezett kiktől szintén nem vártuk el, hogy belépőt váltsanak. A 10-20 fős tánccsoportok esetében ez igen magas számra rúgott ki. A kupolában csillagászati bemutatóra kíváncsiak száma 400 fő körül lehetett, ami csúcsnak számít az eddigi bemutatóinkhoz képest.

A csillagvizsgáló népszerűsítéséhez nagyban hozzájáruló program ezen a téren biztosan elérte a kitűzött célját.

Köszönjük mindazoknak, akik valamilyen módon részt vettek a rendezvény létrejöttében, sikeres lebonyolításában, támogatták részvételükkel a kezdeményezést, netalán más módon vettek részt a fesztivál sikerében.

Külön köszönet a három főszervezőnek, Somodi Ottónak, Somodi Alexnek és Szántai Zoltánnak.