Ifjúsági tábor

Sikeres, jó hangulatú tábort zártunk augusztus 24.-n. Szerencsénkre az időjárás is mellénk állt így a 7 éjszakából 4 éjszaka tudtunk megfigyeléseket végezni. Kimondottan megfigyelésnek az számít amit az észlelője be is küld az adatgyűjtő központokba. A megfigyeléseken kívül nagyon sok érdekes objektumot megnéztek a tábor lakói saját és társaik szórakoztatására. 5 darab rajzos megfigyelés készült a Napról, 3 db a Holdról, 2 db üstökösről és 5 db mélyégről. 5 db sikeres megfigyelés készült a Plútó törpebolygóról is. Több órányi meteormegfigyelés zajlott melyeket már továbbítottak az IMO felé. Változócsillag megfigyelés 386 db történt a 4 éjszaka alatt.

A tábor összlétszáma 30 fő volt. A táborozónak azt számítottuk, aki legalább egy éjszakát töltött a táborban. Az állandó létszám 15-20 között mozgott. Érkeztek táborozók Ceglédről, Szolnokról, Kecskemétről, Ikladról, Gyömrőről és természetesen sokan Jászberényből.

A megfigyeléseket a csillagvizsgáló főműszere mellett 5 db nagyobb méretű tükrös távcső / 200 – 300 mm/ és egy 80/1200-as Zeiss refraktor segítette, ezzel leginkább napmegfigyelés történt.

A tavalyi évhez képest többen keresték fel a tábort és a körülmények is valamelyest javultak. A terület már nem homokos hanem füves volt és az elkészült terasz is segítette a komfort érzet javulását. Reméljük jövőre tovább tudjuk fokozni a tábor hangulatát javító beruházásokat.