Ismét felszáll a titokzatos amerikai űrrepülő

Az amerikai katonai űrrepülőgépről, a X-37B Orbital Test Vehicle-ről korábban már többször is írtunk. A gép meglehetősen titokzatos, a hadsereg ritkán közöl információkat arról, hogy milyen küldetésen vesz éppen részt. A X-37B május közepén ismét elindul az űrbe, ezúttal azonban van némi adat arról, hogy milyen feladata is lesz – írja a Business Insider.

Barbara Barrett, a légierő titkára szerint a gépen minden korábbinál több vizsgálatot, köztük két NASA-kísérletet fognak végrehajtani.

A szakértők többek közt anyagokat fognak vizsgálni a különleges környezetben, de azt is felmérik, hogy a sugárzás miként hat a magokra. A gépről a FalconSat-8 műholdat is pályára állítják majd.

Az X-37B programja 1999-ben kezdődött, de csak 2010-ben szállt fel először. A gép eddig öt küldetésen vett részt, és összesen 2865 napot töltött az űrben. A mostani lesz az első alkalom, amikor segédmodult is használnak majd a kísérletekhez.

Kép: HO / US AIR FORCE / AFP

Az Egyesült Államok légiereje ritkán számol be arról, hogy milyen feladatokat lát el az űrrepülő. 2017. májusi missziója után a szervezet azt állította, hogy a X-37B-vel különböző repülési technológiákat teszteltek. Mivel a küldetés dokumentumait titkosították, sokan azt feltételezik, hogy katonai technológiákkal is kísérleteztek. Az űrrepülőt igen alacsony pályán is megfigyelték, ami egyes szakértők szerint azt jelentheti, hogy az Egyesült Államok igyekszik alacsonyabb pályára állítani kémműholdjait.

Forrás: 24.hu