IX. Országos Kulin György Csillagászati Diákvetélkedő

Kilencedik alakommal került kiírásra az Országos Kulin György Csillagászati Diákvetélkedő. A versenyt 2 évente rendezik meg az általános iskolák felsőtagozatosainak részére. A verseny szervezői (A TIT Komárom-Esztergom Megyei Egyesület, a Szegedi Tudományegyetem Bajai Obszervatóriuma és a Magyar Csillagászati Egyesület) az ország hét régiójának a győztesét, valamint a legjobb eredményt elérő határon túli magyar csapatot hívja meg a döntőre.

A döntő évek óta hagyományosan a Tatai Kőkuti Általános Iskolában és a TIT Posztóczky Károly Csillagvizsgáló és Múzeumban kerül megrendezésre.

Kőkuti Általános Iskola

Posztóczky Károly csillagvizsgáló Tata

A verseny három internetes fordulóból és egy szóbeli döntőből áll, témája, ismeretanyaga a csillagászat és az űrkutatás. Az internetes fordulók során a vetélkedő honlapján változatos feladatokat kapnak a résztvevő csapatok. Vannak tudománytörténeti, az űrkutatás mérföldköveire vonatkozó és a fényszennyezéssel kapcsolatos kérdések, valamint gyakorlati feladatok is. A felkészüléshez, adatgyűjtéshez a feladatok megoldásához bármi felhasználható. A megoldásokat elektronikus levélben kellett beküldeni. A döntőben a csapatok főleg szóbeli feladatokat kapnak. A döntőben nem lehet segédeszközöket (pl. könyvet, internetet, mobilt) használni.

Egyesületünk 2012 óta indít csapatot a vetélkedőn. 2012, 2016, 2018 és 2020-ban indultunk. Az első három indulásunk a Jászcsillagászok Baráti Körében működtetett szakkörünkkel történt. Eddig akárhányszor indultunk, mindig sikerült bejutnunk az országos döntőbe.

2012-es csapat. Vígh Benjamin, Szabó Kitti és Kalup Csilla. 2. helyzést értek el.

 

2016-os csapat. Fodor Bogi, Fodor Barbi. 8. helyezést értek el.

2018-as csapat. Kovács Anna, Grósz Alexandra, Matróz Tamás. 2. helyezést értek el.

A 2020-as döntőbe ismét bekerült az egyesületünk által felkészített csapat. Eddig az Észak – Alföldi régióban indultunk, mivel a szakkör a jászberényi könyvtár csillagvizsgálójában tartotta a fogalkozásait. Most először sikerült nagy örömünkre a Tápiómenti Bemutató Csillagvizsgálóban is elindítani egy általános iskolásokból álló szakkört. A foglakozásokon általában 5 -8 diák vett részt. Mivel Pest megyében vagyunk így most a Közép – Magyarországi régióból kerültünk be a döntőbe. 

Hogy ki lesz az a három diák aki majd képviseli a szakkörünket a döntőben az a verseny előtti héten egy házi versenyen dől el. Diákjaink nagyon fiatalon kezdtek el a szakkörbe járni, így még két év múlva 2022-ben is van esélyük részt venni a vetélkedő döntőjében. Most 6. osztályosként célunk egy jó szereplés, melyet 2022-ben reméljük ismét egy sikeres szereplés követ valamilyen érmes helyezéssel.

A szakkörösök csillagászati megfigyelés után a kupolában.