Kínai szelfi a Marsról

A Kínai Nemzeti Űrügynökség ma új képeket közölt a Mars felszínéről, köztük olyat is, amelyen mind a leszállóegység, mind a marsjáró egyszerre látható.

A CNSA (China National Space Administration) képein felbukkan az űrjárművekre helyezett kínai zászló is. A Mars körül keringő Tienven-1 (Tianwen-1) űrszonda majdnem egy hónappal ezelőtt, május 15-én bocsátotta a felszínre a leszállóegységét, rajta a Csuzsung (Zhurong) nevű roverrel. Ez egy héttel a sima leszállás után le is gördült a platformról. A Marson készített első kínai képekből korábban már kaptunk egy kis ízelítőt. Az alább bemutatott újakat Pekingben, egy ünnepség keretében hozták nyilvánosságra.

A képek közül talán a legkülönlegesebb az, amelyet a rover által korábban a felszínre helyezett kis kamera készített. A jól megkomponált felvételt, amelyen egyszerre „pózol” a Csuzsung marsjáró (balra) és a leszálláskor használt platform, rádión továbbította. (Kép: CNSA / Xinhua)

Itt a platform látható a Csuzsungról fotózva. Jobb oldalt a rámpa, amelyen a rover korábban legurult a felszínre, a marsi porban pedig jól kivehetők az első keréknyomai, s az hogy az eltávozása előtt hogy körbefordult. (Kép: CNSA / Xinhua)

Marsi tájkép a kínai leszállóegység tartózkodási helyének közelében, az Utopia-síkságon. (Kép: CNSA / Xinhua)

Több felvételből mozaikszerűen összeállított panorámakép a leszállóhely környékéről. (Kép: CNSA / Xinhua)

forrás: űrvilág.hu