KovaKaland 16. – autós, GPS-es pontkereső Túra a Naprendszerben

Hobby kerékpárosként szeretek a természetben, csendes helyeken túrázni. Az interneten böngészve keresgéltem újabb helyszíneket, így találtam rá a Túra a Naprendszerben tanösvényre, melyet 2016. szeptemberében végig is tekertem. Nagyon megtetszett mind az ötlet, mind a környék és elhatároztam, hogy az ismerőseimnek is megmutatom ezt a lehetőséget.

Még 2013. szeptemberében indítottam el egy saját szervezésű sorozatot, mely egy autós GPS-es pontkereső túra: ez a KovaKaland. Érdekes helyeket keresek fel és találok ki mindhez agyafúrt kérdéseket, mely helyeket a résztvevőknek először meg kell találni, majd pedig a kérdésre helyesen kell válaszolni. A verseny végén az győz, aki a megadott szintidő alatt minél több pontszámot gyűjt össze.

Így és ezért esett a választás Sülysáp és környékére a 16. KovaKaland helyszínéül. Most ugyan nem két keréken, hanem autóval, de ismét bejártam a kihelyezett táblákat és a környékbeli településeken is felkerestem jó pár érdekes helyet. 2017. július 8-án, szombaton reggel 25 fő, 9 csapatba, azaz autóba tömörülve vágott neki a kalandnak. Köszönet Fodor Antal Úrnak, hogy vendégül látott minket és a Sülysápi Amatőrcsillagász Egyesület (SACSE) csillagvizsgálójából indulhatott a túra, melynek fő témája a Naprendszer megismerése volt. 7 óra elteltével, átlagosan 120 km-t utazva, 49 helyszínt felkeresve érkeztek meg a csapatok a célba, ahol megkapták a feladatlapokat a kérdésekkel. Merthogy napközben, a megadott helyszíneken csak körülírást kaptak, hogy milyen feladat, milyen kérdés várható majd, és csak a célban szembesültek a valós feladvánnyal. Végül több-kevesebb sikerrel, de mindenki időben beadta a megoldásait, és míg ők a csárdában éhüket-szomjukat csillapították, én kiértékeltem a feladatlapokat. A nap végét a díjkiosztó és az első 3 helyezettnek járó serleg kiosztása koronázta meg. Minden résztvevőtől pozitív visszajelzés érkezett, még az újonc, igen kevés pontszámot elért csapatok is remekül érezték magukat, és jelezték, nagyon várják már a következőt.

Remekül szórakoztunk és mindannyian nagyon hasznosnak találtuk a Naprendszerünk különleges módon való bemutatását. Köszönet még egyszer a lehetőségért, hogy közelebbről megismerhettük a csillagvizsgálót is, visszatérünk még biztosan, hogy közösen kémlelhessük a végtelen eget.

 

Kovalovszky Róbert