Megint 36 OneWeb hold Vosztocsnijból

Egy Szojuz-2.1b rakéta és egy Fregat végfokozat helyezte pályára az internetszolgáltató műholdsereg újabb csapategységét.

A startra Vosztocsnijból május 28-án, magyar idő szerint 19:38-kor került sor.

Az újabb 36 OneWeb műholdat indító Szojuz-2.1b rakétát május 24-én szállították ki a szerelőcsarnokból és állították függőleges helyzetbe a távol-keleti orosz indítóhelyen. (Forrás: Roszkoszmosz)

Ezzel a mostani indítással a OneWeb flottája 218 tagúra bővült. Bár a konkurens SpaceX Starlink rendszere épp egy minapi floridai starttal már 1700-nál is több űreszköz felbocsátásánál jár, nagysága alapján a OneWeb műholdserege számít a második legnépesebb műholdrendszernek. Érdekes floridai kapcsolat, hogy a OneWeb műholdjait épp a Kennedy Űrközpont tőszomszédságában felépült üzemben gyártják sorozatban. Az űreszközök viszont az Arianespace szervezésében orosz Szojuz rakétákkal kerülnek pályára, nem csak Vosztocsnijból, de a kazahsztáni Bajkonurból, és Francia Guyanából, a Kourou űrközpontból is.

A részben brit kormányzati tulajdonban álló OneWeb műholdjai segítségével az előfizetők a szárazföldön, a tengereken és a levegőben is nagy sebességű, rövid késleltetési idejű internetes adatátviteli szolgáltatást használhatnak majd. A műholdsereg kezdeti kiépítésében 648 tagot fog számlálni. Még egy hasonló indítást követően a OneWeb esetében is beindítják a kezdeti szolgáltatást, egyelőre az 50°-nál magasabb északi szélességnél fekvő területeken. Ez az év vége felé várható. A következő startot is Vosztocsnijból tervezik, július elején. Ha minden jól megy, a globális lefedettséget 2020-ben érheti el a OneWeb.

A mostani 36 OneWeb műhold, már a Fregat végfokozatra szerelve, a Vocstocsnij űrközpont csarnokában. (Kép: Roszkoszmosz)

Hogy mennyire pörög az internetszolgáltató megakonstellációk kiépítése, jól jelzi, hogy bár még csak két cég csinálja, a világszerte végrehajtott idei űrindítások harmada ilyen céllal történt.

forrás: űrvilág.hu