Megmozdult a tető az 500/2500-as Newton felett

2021. május 28-án sikerült mozgathatóvá tenni a kb. egy tonna súlyú tetőszerkezetet. Sajnos az eredeti görgőket ki kellett cserélnünk, mivel olyan szorosan illeszkedtek a sínhez, hogy nem lehetett megmozdítani a szerkezetet. Jelenleg egy ember egy kézzel simán ide-oda tudja tologatni a tetőt. Nagy előre lépés volt ez az új csillagvizsgáló épület elkészülésében.

A félig letolt tető

Július 10-én elkezdtük a tetőszerkezet mozgatásának a motorizálását. Igen komoly és precíz munkát igénylő művelet elvégzését Bach Zoltán és két asztrofotós segítője Tarczi Patrik és Mag István csinálták. Még kell egy napos munka, hogy az összes fogasléc a helyére kerüljön. Ezt követi majd az elektromos bekötés amely lehetővé teszi, hogy egy gomb nyomásra legördüljön a tető. Távoli terv, de már készülünk rá, hogy a csillagda és a benne lévő távcső a világ bármely pontjáról interneten elérhető legyen, ergo, távvezérléssel működjön. Ez annyit jelent, hogy bárki otthonról számítógép segítségével kinyitja a tetőt és felvételeket készít a távcsővel, majd bezárja az épületet.

A távcsőhöz minden meg van, akár most is összerakhatnánk és lehetne vele dolgozni. De előbb az épülettel kell végeznünk, hogy a munkálatok közben a nagyon drága és érzékeny optikák nehogy megsérüljenek.

A munkálatok előre haladásának igen nagy hátráltatója, az anyagi helyzetünk. Az hogy a tetőt elektromosan mozgatni tudjuk kb 400 000 forintunkba kerül. A majdani távoli vezérlés már közel milliós nagyságrendű lesz.

Képek a munkálatokról:

 

 

 

 

 

 

 

A motor behelyzése

Mag István, Bach Zoltán, Tarczi Patrik