Ötvenkét Starlink és két másik

A változatosság kedvéért a SpaceX most nem 60 Starlink műholdat indított, a Falcon-9 rakéta két „idegen utastársat” is magával vitt.

Az indítás Floridában még május 15-én, magyar idő szerint már 16-án, 0:54-kor történt. A hordozórakéta a Kennedy Űrközpont 39A starthelyéről emelkedett a magasba. Orrkúpja alatt a SpaceX saját internetszolgáltató műholdseregének 52 újabb darabja mellett a Capella Space vállalat egyik radaros földmegfigyelő holdja (Capella-6) és egy apró CubeSat, a Tyvak-0130 indult alacsony Föld körüli pályára.

22 nap leforgása alatt ötödször indult Falcon-9 rakéta Floridából. Ez az első fokozat (B1058) most repült nyolcadszor, és ezúttal is épségben leszállt. (Kép: Stephen Clark / Spaceflight Now)

A Starlink már most az űrtörténelem legnagyobb műholdserege, és hol van még a vége… A prototípusokkal és a már nem működő példányokkal együtt immár 1677 darab került belőlük pályára. Ha minden igaz, jelenleg közülük 1526 üzemképes, s ezek közül 886 működik is a kijelölt pályáján. A többi, most és a közelmúltban felbocsátott Starlink hold egyelőre még el kell érje a megfelelő magasságot (550 km).

A SpaceX internetszolgáltatása jelenleg próbaüzemben működik. Az országok sora, ahol már hozzáférhető, hamarosan Franciaországgal és Ausztriával bővül. Korábban az Egyesült Államokban, Kanadában, Nagy-Britanniában, Németországban és Új-Zélandon indultak el a béta-tesztek.

A SpaceX a megosztott startjai során annyi helyet csinál az egyszerre felbocsátott Starlink holdak számának csökkentésével, amennyire a megrendelőknek szüksége van. Az árlistájuk szerint 200 kg tömeg felbocsátásáért 1 millió dollárt kérnek, ami lényegesen olcsóbb a más startszolgáltatók árainál.

A Capella Space egyik műholdja, amely 3,5 m-es átmérőjű kinyitott antennájával apertúraszintézises radarméréseket (SAR, synthetic aperture radar) végez kereskedelmi – és persze amerikai kormányzati – megrendelők számára. (Fantáziakép: Capella Space)

Az innovatív radaros távérzékelési szolgáltató, a San Franciscó-i székhelyű Capella Space most bocsátotta fel műholdrendszerének negyedik darabját. Az űreszköz tömege 100 kg. A konstelláció kezdetben 7 műholddal üzemel majd, aztán az igényeknek megfelelően tervezik bővíteni. Az engedélyük 36 darabra szól. A cél, hogy egy-egy területről akár naponta többször is készülhessen radarkép. A módszer éjjel és borult időben is lehetővé teszi a földfelszín megfigyelését.

A kaliforniai Tyvak Nano-Satellite Systems ugyancsak most pályára került nanoműholdjának feladatáról és paramétereiről nem hoztak nyilvánosságra adatokat. A jelek szerint a Tyvak-0130 egy optikai földmegfigyelő műhold lehet.

forrás: űrvilág.hu