Perseidák 2020 Sülysáp

2017 után ismét rendeztünk tábort a Tápiómenti Bemutató Csillagvizsgáló területén. 2018 és 2019-ben a csillagda területén folyó építkezési munkálatok miatt maradtak el a táborok. 

A tábor 2020 augusztus 15-én kezdődött és augusztus 23-ig tartott. Terveink szerint az első egy-két napban a perseida raj leszálló ágának a megfigyelése volt a cél. Sajnos a borult esős idő ezt meghiúsította. Ennek ellenére a későbbiek során sok szép fényes meteor /tűzgömb/ felvillanásában gyönyörködhettünk. A tábor idejének a második felében már nagyon szép derült éjszakákon folyhattak a megfigyelések. A nagy melegben sokan nem is állították fel a sátrukat, hanem az új épületben vagy épp a kupolában próbáltak menekülni a hőség elől.

A táborozlakók az egyesület szakkörének a tagjaiból a sacse tagjaiból, valamint a volt és jelenlegi csillagászati diák válogatott tagjaiből tevődött össze.

Az első időszakban a csillagda előadójában történtek a lehjelentősebb programok, leginkább vetélkedők formájában.

Rengeteg távcső állt a rendelkezésre a megfigyelésekhez. Felavattuk az újonnan kapott naptávcsövünket is. Szöllősi Attila elhozta a 450-es Dobson távcsövét, mely a tábor legnagyobb méretű műszere volt. Folyamatosan használatban volt a csillagvizsgáló fő műszere is a 14″-os Meade. Ezek mellet még egy 63/840-es Herschel prizmával ellátott Telemátor is segítette a Nap megfigyelését. Lencsés távcsöveket tekintve volt egy 80/1200-a Zeiss refraktor, 70/700-as és egy 70/500-as távcső is. 5 db Domson távcső is folyamatosan üzemben volt. 300/1500, 250/1200, 150!1500 és két darab 200/1000-es,melyek közöl az egyik goto vezérlésű volt.

A fiatalok inkább a távcső ismerkedtek és elkezdték felfedezni a csillagos égbolt csodáit. Az idősebbek saját kedvüknek megfelelően már a halványabb objektumok felkeresésével foglakoztak.

Összességében egy jónak mondható táboron vagyunk túl.

A szakkörösk feladatot oldanak meg.

Közös vetélkedő.

A naptávcső első használata

Teljes üzemben a Lunt 

Nap megfigyelés a 100-as Lunttal és a Telemátorral

Végezetül a táborozók névsora.