Perseidák 2021 Ifjúsági Csillagász Tábor

Kicsit hiányos csoport kép

Szombaton este szalonnasütéssel kezdtünk, majd a távcsövekkel ismerkedtek a gyerekek és 23 óra után meteoroztunk. Ebben volt csillagkép ismeret és a meteorok rajtagságának a meghatározása.

5-6 db igen fényesmeteor is feltűnt melyek közül az egyik már a tűzgömb titulust is elérte. Hajnali 2-3 óra felé elcsendesedett a tábor.
Vasárnap kezdődött igazából a tabor. Ebéd előtt volt egy gyors vetélkedő, mely a hosszú kihagyás után a szakkörösök tudásának a tesztelése is volt. Az ebédről Enikő gondoskodott egy hatalmasfazék gulyásleves formájában. Várjuk az ebédhez Krisztián anyukájának a meglepetését, a finom palacsintát. 

A második éjszakánkat egy vihar tette emlékezetessé. A Táborozók a csillagdában vészelték át a zord időt. A tábor harmadik éjszakája ismét jól sikerült, nagyon régen volt ennyi távcső felállítva a csillagda udvarán. Sok srácnak ez volt az első élménye távcsővel. Voltak olyanok is akik rendelkeztek távcsővel, de nem tudták használni. Itt miután beállítottuk akkor látták csak milyen jó kis távcsövük van! Kb éjfélig távcsöves gyakorlatok voltak, utána elkezdtünk meteorozni. Sajnos nem volt érdemleges potyogás ezért háromnegyedkettőre elcsendesedett a tábor. Azért mind a három jelenleg aktív rajnak láttunk a képviselői közül néhányat. Perseidát, Kappa Cygnidát és Déli Delta Aquaridát is. Az előző viharos éjszaka után közepes égen igen jól szórakoztunk.
 
 
Szerencsénkre a Perseidák maximumára ismét derült egünk volt. Hajnali 3 óráig bírták a kitartóbb gyerekek. A meteorokat tekintve nem volt nagyon látványos az ide potyogás. Az éjszaka legfényesebb meteora egy -3 mg-ós Kappa Cygnida volt. Az utolsó napon szombaton, nem főztek az étteremben így magunk főztünk. Enikő vezetésével nagyon finom húsleves és grillezett csirkemell készült petrzselymes krumplival. Köszönjük a nagyon finom ebédet minden segítőnek!
Öszegzésül elmondhatjuk, hogy egy nagyon jól sikerült tábor volt a 2021-es Perseida Ifjúsági Tábor. Az időjárás is kegyes volt hozzánk, kivéve a másodikéjszakát. Ha nem is minden éjszaka volt igazán jó az ég, de minden nap lehetett csillagászkodni.