Rajmon Imola 6. helyen végzett a középiskolások országos döntőjében!

Március 2-án és 3-án rendezték meg pécsi Zsolnay negyedben a 2018/19-es tanévi csillagászati verseny nemzeti középiskolai döntőjét.
A SACSE is képviseltette magát ott, hiszen a szervezők között volt Kalup Csilla, aki már régóta SACSE tag és sikeres olimpikon és most a “másik oldalt” is kipróbálja, valamint a résztvevők között volt Világos Blanka, aki itthon egyedüli háromszoros olimpikon bronzéremmel és dicsérettel felvértezve, valamint végül és nem utolsó sorban Rajmon Imola, aki szintén SACSE tag, ő azért volt ott a versenyen, hogy kivívja az indulás jogát az ez évi diákolimpián. 🙂

                                                                       

  Rajmon Imola az olimpiai válogatott kabala figurájával

A Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai diákolimpiát 2007-ben rendezték először 21 ország részvételével Thaiföldön. Magyarország 2011 óta vesz részt az olimpián és az idei évben nálunk lesz az olimpia megtartva várhatóan több mint 40 ország részvételével Keszthelyen és Hévízen, augusztus elején. Magyarországon az olimpiára készülő diákokat egy háromfordulós, saját iskolájukban rendezett feladatmegoldó versennyel válogatják ki, majd utána egy nyilvános döntőn mérik össze tudásukat. Egy ilyen verseny döntője volt Pécsett március első hétvégéjén.
A versenyen döntőjén a hivatalos nyitó ceremónia után azonnal el is kezdték az első megmérettetést az elméleti feladatokkal, ahol két óra alatt kellett több elméleti feladatot megoldani, jellemzően ki számolni kell valamilyen csillagászat problémákat. A diákok csak egyszerűbb számológépeket használhatnak, csak saját magukra és tudásukra számíthatnak.

Az első forduló

A következő forduló még aznap az adatfeldolgozás (data), ahol általában valamilyen csillagászati megfigyelést kell grafikonon ábrázolni és/vagy képfeldolgozást végezni másfél óra alatt. A verseny első napi megpróbáltatásai még nem értek véget, mert este a távcsöves fordulót rendezték meg, ahol derült idő esetén távcsővel vannak megoldandó feladatok (objektumok beállítása, különféle értékek kimérése az égbolton). Borult idő esetén, mint ami sajnos most Pécsen elő is fordult, feladatlapokon levő, a csillagos égbolttal kapcsolatos kérdésekre kell választ adni (csillagképismeret, Messier objektumok szoktak lenni), másfél órás időtartammal.

A verseny folytatódik.

Az utolsó forduló, a planetáriumi a második nap délelőttjén volt, ahol 50 perc alatt öt feladatot kellett megoldani az égbolttal kapcsolatban, jellemzően olyasmiket, hogy ismerd fel azt a helyet, ahol a planetárium által vetített csillagos égbolt látható, vagy ha a Hold felszínéről ez a vetített égbolt látszik, akkor a Földről ez hogyan nézne ki.
Ezzel a verseny befejeződött és a neves csillagászokból álló zsűri rangsorolta a diákok eredményeit. Az eredményhirdetésig előadásokat hallgathattak a résztvevők.

Készülődés a planetáriumi feladatokhoz.

Az eredményhirdetés a döntőnek a csúcspontja, a pontozott feladatokból sorrendet állítanak fel és különböző feltételek alapján meghúzzák a határt, hogy hány diák tud majd továbbmenni az olimpiára való felkészítésre. Mivel most Magyarország rendezi majd meg az olimpiát, a szabályok értelmében kettő darab öt fős csapatot indíthat, így a verseny döntőjében 15 fős tovább jutásról döntöttek.

Eredményhirdetés.

Számunkra hatalmas öröm volt, hogy az Egyesület színeiben induló Rajmon Imola az igen előkelő 6. helyével továbbjutott, így hamarosan megkezdődik számára az olimpiára való felkészülés, amiben mint eddig is, kiveszi a részét a többi SACSE tag: Szöllősi Attila. Világos Blanka és Kalup Csilla is!

Csilla előadása a bővített olimpiai válogatott csapat felkészülési terveiről.

Kép és szöveg: Szöllősi Attila