Részleges napfogyatkozás március 20.

napfogyi3A részleges fogyatkozás bemutatására nem terveztünk bemutatót a Tápiómenti Bemutató Csillagvizsgálóba. Lévén hétköznap és arra gondoltunk, hogy ebben az időpontban kevesen látogatnának ki úgyis az esemény megtekintésére. De a sok telefonhívás hatására mégis amellett döntöttünk, hogy aki veszi a fáradtságot és kilátogat a csillagvizsgálóba mutassunk már neki valamit a fogyatkozásból. Közben bejelentkezett a szőlős-nyaralói alsó tagozatos iskola, hogy szeretnék, ha valaki közülünk elvinne egy távcsövet az iskolába és bemutatná a gyerekeknek a fogyatkozást. Ennek nagyon örültünk, hiszen az országban úgyis,  amolyan “részleges napfogyatkozási pánik” tört ki a sok ostoba, megalapozatlan média információk következtében.

Gyors éjszakai szervezés eredményeként Kiss Szabolcs a csillagvizsgálóban várta az érdeklődőket, míg Kiss Tamás és Fodor Balázs a kisdiákoknak mutatta be egy 80/1200-as Zeiss refraktorral a csillagászati jelenséget.

napfogyi1Nagyon kedves köszönő levelet kaptunk az iskola vezetőjétől, de mi szeretnénk megköszönni azt, hogy meghívtak bennünket és nem társultak ahhoz a sok felvilágosulatlan pedagógushoz, akik megtiltották a gyerekeknek, hogy részük legyen a látványban.

Köszönjük a gyerekek által készített rajzokat is a fogyatkozásról.

 

 

napfogyi

napfogyi2