Tavasznyitó Csillagászati Est – március 16.

TavaszHagyománnyá szeretnénk tenni, hogy minden évben tavasszal, a csillagászati tavasz kezdetekor nyílt napot tartunk a Tápiómenti Bemutató Csillagvizsgálóban.  2013-ban a tavaszi napéjegyenlőség március 20-án következik be. Ilyenkor a Nap az ekliptika és az Égi egyenlítő metszéspontjában, az un. Tavaszpontban áll. Március 20-án a Nap délben pontosan az Egyenlítő fölött látható. Ez az időpont csillagászati szempontból igen jelentős. Ezért gondoltunk arra, hogy egy nyílt nappal hívjuk fel a figyelmet erre a jelenségre. És persze bízva a lassan beköszöntő kellemesebb, melegebb időben egy kis csillagászkodásra csábítsuk a tudomány ezen ágára fogékony érdeklődőket.

Az este folyamán nagyon sok szép és érdekes objektumot tudunk bemutatni. De a legnagyobb érdeklődére valószínűleg ez ekkor már szabadszemmel is látható Panstarrs üstökös számíthat. Ennek megtekintéséhez viszont korán kell kijönni a csillagvizsgálóhoz, mert a napnyugta után lesz egy kis idő amikor is megtudjuk figyelni mielőtt lenyugszik.

Szép látvány lesz derült este az egyik legismertebb csillagközi porfelhő, a Nagy Orion-köd. Megtudjuk majd nézni az 1054-ben felrobbant csillag maradványát, az ún. Rák-ködöt is. Csillaghalmazokban sem lesz hiány, hiszen az egyik legszebb nyílthalmaz a Gemini csillagképben látható M35 éppen delelni fog. Galaxisok tekintetében az M51-es Örvény-köd és az M81 – 82 páros is látható lesz.

Ne feledkezzünk meg az égbolt legfényesebb objektumáról a Jupiterről sem. Csodálatos felhősávjai, valamint látványos hold rendszere igen megkapó látvány a távcsőben. Azok akik kitartóbbak lesznek éjfél körül már a másik bolygó óriást a Szaturnuszt is megcsodálhatják gyűrűrendszerével és néhány holdjával egyetemben.

A Panstarrs üstökös 19 óra 30 perckor nyugszik, megfigyelhetősége 19 óra után rohamosan romlik. Az üstökös nyugta után egy előadást tartunk az üstökösökről. Az előadó Kalup Csilla lesz, aki a Kulin György Országos Csillagászati Vetélkedőn második helyezést elért Jászberényi csapat tagja volt.