Téliesre sikerült tavasznyitó

tnycseA március 16-ra meghirdetett Tavasznyitó Csillagászati Est programjának szervezésekor arra számítottunk, hogy kellemes kora tavaszi időben fog lezajlani.  Az időjárással elszámítottuk magunkat, mert a mínusz 5 fokos hideg nem éppen kellemes tavaszi időnek számít. De legalább derült volt az ég! Előtte napokon keresztül esett az eső és a hó, ami nem csak az észleléseket tette lehetetlenné, hanem a csillagvizsgáló megközelítését is, mivel a terület épp tereprendezés alatt áll. Azért végül is minden jól sikerült.

A kora esti órákban sikerült az üstököst megmutatni az érdeklődőknek. Igaz a Panstarrs csalódást okozott, mert nem a várt fényességet produkálta. Az üstökös nyugta után egy előadás hangzott el a témához kapcsolódóan. Kalup Csilla a Jászberényi Jászcsillagászok Baráti Körének tagja tartott egy jól sikerült előadást azoknak akik befértek az előadóba. Ő egyébként a 2012-es Országos Csillagászati Vetélkedőn 2. helyezést elért jászberényi csapat tagja volt.

Ezek után a látogatók szabadon válogathattak a távcsövek és a látnivalók között. A kupolában lévő fő műszerünkön kívül még három darab távcső igyekezett kiszolgálni az igényeket. Szinte az összes kora tavaszi látnivaló távcsővégre került.

22 óra után már csak az egyesület tagjai maradtak akik a Jászberényből érkezett amatőcsillagászokkal hajnali 4 óráig koptatták még az eget. A két darab 300-as Dobsonnal változócsillag megfigyelés folyt, míg az LX 200-as mélyegek és halvány üstökösök megfigyelésére lett befogva.

Reméljük a mintegy 50 fő akik a hideg és a sár ellenére kilátogattak a csillagvizsgálóba, kellemes élménnyel térhettek haza!