Új vezetője van a SACSE-nak

2019. november 16.-n tartotta az elnökség választó közgyűlését a Sülysápi Amatőrcsillagász Közhasznú Egyesület. A közgyűlésen a szavazásra jogosultak 60%-a megjelent.

A leköszönő vezetőség nevében Fodor Antal tartotta meg az elmúlt 5 évről szóló beszámolót. Kiemelte, hogy az Egyesület működése egy percig sem volt veszélyben. A közhasznúsági fokozat előírásait is évről évre teljesítette az egyesület. A tagság létszáma, ha lassan is, de folyamatosan emelkedett.  Az utánpótlás nevelésében érte el a legnagyobb sikereit az Egyesület. ezt misem bizonyítja jobban, mint a különféle versenyeken való sikeres szereplés. Az idén végre Sülysápon is eltudtunk indítani egy általános iskolásokból álló szakkört. Szomorú viszont, hogy a szakkör tagjai között nem találunk sülysápi diákot.

Sikeresnek nevezhető a pályázatokon való indulás. Pályázati pénzen tudtunk vásárolni 1 db 200/1200-as goto Dobson távcsövet, 1 db EQ5-ös mechanikát valamit az 500/2500-as Newtonhoz segédtükröt és okulárkihuzatot.

Jelentős bevételi forrás volt még az 1%-os felajánlások gyűjtése is. Minden évben 300 ezer forint felett tartottuk a szintet. Ezt a jelentős támogatást ezúton is köszönjük a felajánlóknak. Ez nagyban hozzájárult az egyesület zavartalan működéséhez. Két alkalommal a sülysápi önkormányzattól is kaptunk támogatást. A tagság a tagsági díj befizetését a megszabott határidőre példamutatóan rendezte.

Hiányosságként a tagság inaktivitása a csillagda körüli munkákban. Továbbá többször zárva kellett tartanunk a csillagdát, mert nem volt bemutató személyzet. Ezen problémák megoldása az új vezetőségre vár.

Jelen pillanatban az Egyesület tagsága 27 fő rendes, 7 fő pártoló és 9 fő tiszteletbeli tagból áll.

A beszámolót követően Fodor Antal jelezte, hogy nem kíván a továbbiakban részt venni az egyesület elnökségének a munkájába. Az elmúlt 15 év csak erről szólt az életében. Továbbra is vezetni fogja a sülysápi és a jászberényi diák szakkörök munkáját.

A beszámoló után lezajlott vezetőség választáson a következő eredmény született.

Az Egyesület új elnöke Szántai Zoltán lett. Az Egyesület titkára Hornyák János maradt. Az elnökség tagjai Kiss Zoltán és Fodor Balázs lettek.

A Közgyűlés még ez után két határozatot vitatott meg és fogadott el a rendes tagokkal és a pártoló tagokkal kapcsolatban.