ZagyvaParty Fesztivál

A csillagászat népszerűsítése érdekében bemutatókat szerveztünk a fesztivál ideje alatt. Terveinkben nappal a Nap este pedig a Jupiter és a Szaturnusz bemutatása szerepelt.

15-én este terep felmérést végeztünk, honnan is tudnánk a fákkal bőven rendelkező Margit szigetről megmutatni a tervezett égitesteket. Végül is a sziget bejáratánál találtunk egy kiváló helyet, hol áram vételi lehetőség is volt a távcsövek üzemeltetésére.

Sajnos az időjárás nem kegyelmezett nekünk. Azonban az utolsó napra igazi derült idő köszöntött ránk. Már déltől elkezdtünk a bemutatást egy kölcsönbe kapott Telemátorral, melyet felszereltünk egy Scopium Herschel prizmával, valamint egy Baader Solar Continuum és egy ND3-as szűrővel. További szerencsénkre a Napon is mutatkozott két kisebb napfolt csoport, így valóban megérte kitelepülni. Az est közeledtével egyre távolabb kellett vonulnunk, hogy a fák takarásából láthatóvá váljon a Nap. Végül 18 óra tájékán már a sziget fái megakadályozták a további bemutatót.

Este a 20 centis GoTo dobsonal terveztük a két nagy bolygó bemutatását. Azonban ezt lemondtuk, mivel csak a szűk bejárati hídról lehetett volna a Jupiter látni és a Karthagó koncertről távozó hatalmas tömegnek az útjában lettünk volna. A következő nagyobb rendezvényre ismét kiszeretnénk menni, de tanulva a mostani problémákból, jobban bejárjuk a terepet más lehetőségeket keresve.

Összegezve a bemutatót, sikeresnek mondhatjuk. De legközelebb már az elején kirakunk egy táblát, hogy ” igen, belelehet nézni a távcsőbe, ingyen”