Gravitációs lencse a Hubble szemével

A Hubble-űrteleszkóp lélegzetelállító képet készített az Abell 2813 (vagy más néven ACO 2813) jelű galaxishalmazról.

A felvétel páratlan szépsége mellett egyben látványosan ábrázolja a galaxishalmazon belül működő fizikai törvényeket is: a gravitációs lencsézést.

Az Abell 2813 galaxishalmaz képét a Hubble-űrtávcső Advanced Camera for Surveys és Wide Field Camera 3 nevű műszerei által készített felvételekből állították össze. (Kép: ESA / Hubble & NASA, D. Coe)

A halmazhoz tartozó galaxisokat ábrázoló apró pontok, spirálok és oválisok között több különböző, félhold alakú objektum is látható. Ezek a fényívek nem a halmazhoz tartozó galaxisok, hanem gyönyörű példái a gravitációs lencsézésnek. Gravitációs lencsehatás akkor jön létre, amikor az előtérben levő nagy tömegű objektumok (például galaxisok) mellett elhaladó fény iránya jelentősen elhajlik, a háttérobjektum fénye pedig megtöbbszöröződik, eltorzul és felerősödik. A fény elhajlásának hatása sokféle módon jelenhet meg, például hosszú vonalak vagy ívek formájában. Jelen esetben az ívelt félholdak és az „S” alakok olyan galaxisok fényei, amelyek térben az Abell 2813 halmaz mögött találhatóak. Az Abell 2813 olyan nagy tömegű, hogy gravitációs lencseként működik, és a távolabbi galaxisok fénye emiatt el hajlik. Ez a felvétel is, amelyen jól megfigyelhető a gravitációs lencsézés, Einstein általános relativitáselméletének ékes bizonyítéka.