A Lunt LS 100 Hidrogén-alfa naptávcső első felvételei

A hosszan elnyúló pandémia miatt nem nagyon látogattuk a csillagdát, így az új naptávcsövünk sem került tesztelés alá. Az első komolyabb szereplése a távcsőnek a kókai múzeumok éjszakáján volt, amikor sötétedésig a Napot mutattuk be az érdeklődőknek.

Június 27-n Francsics László próbálkozott először felvételeket készíteni a távcsővel a Napról. Sajnos a távcső eleinte nem működött tökéletesen, nem olyan képet adott, ami elvárható egy ilyen műszertől. Hosszas kísérletezés után kiderült, hogy a légnyomásszabályzó (Pressure Tuner) nem működik. Szétszerelés, majd összerakás után már csodálatos képet kaptunk a Napról. Az etalonban túl alacsony volt a nyomás. A nyomásállító csavart letekerve a nyomás kiegyenlítődött, ezt követően a tekerővel már szépen lehetett finomhangolni a szűrőt a nyomás növelésével, és megjelentek a filamentek és némi protuberanciakezdemény is.

Mire az első felvétel elkészült, a Nap már elég magasan tartózkodott, és a mellettünk lévő napelempark táblái is eléggé elrontották a légkör nyugodtságát.

A kép a plasztikusság kedvéért invertálva van. Szép bipoláris napfoltcsoport látszik rajta

Három nap múlva Francsics Laci elvitte a távcsövet a Velencei-tó mellé, és a reggeli nyugodtságot kihasználva újabb felvételeket készített.

Sajnos nagyobb protuberancia nem volt, de a lebegő halvány szál nagyon érdekes. Most a változatosság kedvéért a háttér van invertálva.

Július 4-én Szöllősi Attila is kedvet kapott a Nap megörökítésére a vadonatúj ASI 178MM bolygókamerájával.

 

 

 

 

Ezek az első próbálkozások, melyek érzésünk szerint jól sikerültek. Szerencsére kifelé tartunk a napfoltminimumból, így egyre aktívabbá válik a Nap, és ezzel lehetőséget ad nekünk minél érdekesebb, szebb és jobb képek készítésére.