A kettévált betlehemi csillag

A betlehemi csillag a karácsonyhoz kötődő égi jelenség, de mivel a Tápiómenti Nagyboldogasszony Közösség júliusban és augusztusban szervez gyerekeknek és felnőtteknek táborokat, ezért Tápiószentmártonban 2021-ben a nyár egy estéje is a kétezer évvel ezelőtti jelenségről szólt.

Az előadással egybekötött bemutatás hét órakor kezdődött: amíg Fodor Balázs és Füstös Gábor felállították a tábor területén, fényektől távolabb eső helyen a két távcsövet, addig Jutai Péter a kis katolikus kápolnában tartott előadást a betlehemi csillagról.

A nagyjából félórás előadás után a hallgatóság kérdezhetett, majd a főszerepet átvették a kertben felállított távcsövek, amelyekkel az érdeklődők megnézhették sok más égi objektum közt a kettévált betlehemi csillagot, vagyis a Jupitert és a Szaturnuszt.

2000 évvel ezelőtt valószínűsíthetően ezt a két bolygót, pontosabban ezek rendkívül fényes és ritka együttállását értelmezhették a napkeleti bölcsek csodajelként. Naprendszerünk két legnagyobb bolygója legutóbb 2020. karácsonykor került olyan közelségbe egymáshoz, mint Jézus Krisztus születésének időszakában, és 2021-ben már jóval távolabb voltak egymástól, de az égen szikrázó bolygók gyönyörű látványt nyújtottak a nyári éjszakában – a távcsöveknek köszönhetően pedig közelebbről is meg lehetett csodálni a két hatalmas gázóriást.

A távcsöves bemutató 8 óra körül kezdődött, és a legkitartóbbak majdnem éjfélig maradtak – úgy az érdeklődők, mint a távcsövekkel kitelepülő Fodor Balázs és Füstös Gábor. Reményeink szerint a többórás bemutató annak a jele, hogy nemcsak a csillagda tagjai, hanem a táborozók is élvezték az éjszakai égbolt látványát.